Nieuws

MASTERCLASSES BIJ HET VFKG!

Website redactie
16 oktober 2018

Zaterdag 6 oktober is het een bijzondere dag voor het VFKG!  De COmmissie OPtredens (COOP) had het plan opgevat om als voorbereiding op het komende Korpsconcert te Ridderkerk, een zestal vooraanstaande topmusici/docenten en een topdirigent / meesterarrangeur naar de Van Brederodekazerne te Vught te halen om masterclasses te verzorgen.

In de ochtend zijn aanwezig: Frank van der Poel voor de trompet- en bugelsectie, Jos Jansen voor de trombone-en bassectie, René Hendrickx voor de saxofoonsectie, Kobus Verheij voor de bariton/euphonium- en hoornsectie, Raymond Starmans voor de orkestslagwerkers en last but not least Corné Pas voor de tamboers. Veel van hen zijn ook (oud)militair muzikant. (o.a. bij de Marinierskapel).

De secties vertrekken met hun gastdocenten naar afzonderlijke oefenlocaties verspreid over de kazerne. Deze ochtenduren gaan deze docenten op inspirerende wijze met hun sectie aan het werk en leren zij de korpsleden veel over de mogelijkheden op hun eigen instrument, met veel aandacht voor techniek, mondstukken, ademhaling etc.. Een 3-tal muziekwerken worden uitgediept.

Om 12.30 uur komen alle secties weer in en om de sporthal bij elkaar voor de lunch. Iedereen is het er over eens dat de lessen zeer leerzaam zijn geweest. De tamboers hebben inmiddels een grote BBQ opgesteld en verrassen de korpsleden en gastdocenten op heerlijke broodjes Hamburger of Braadworst. De organisatoren van deze dag hebben ook voor een ieder vers belegde broodjes, krentenbollen en drinken verzorgd.

Om 13.30 uur zit het orkest klaar in haar repetitieruimte (sporthal) voor de plenaire repetitie en komt daar Peter Kleine Schaars (o.a. oud trombonist, chef-dirigent en staf-arrangeur van de Marinierskapel en huidig dirigent van het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee) om een repetitie te verzorgen. Kleine Schaars neemt het orkest met veel humor en op bijzonder inspirerende wijze dieper mee in de materie van klankkleur, ritmiek, timing en samenspel en haalt hij daarbij het beste uit het orkest en daarmee ook uit de individuele muzikant naar boven! Ook Kleine Schaars zelf geniet zichtbaar van deze middag.

Uiteraard heel veel dank aan de boven genoemde toppers voor hun masterclasses.

Een veel gehoorde reactie vanuit het korps is dan ook:

ZEER INSPIREREND EN LEERZAAM!

VOOR HERHALING VATBAAR! SODEJU!