Fanfareorkest

Het fanfareorkest is samengesteld uit o.a. oud-leden van de Geniekapel die hierin hebben gespeeld in de periode 1952 t/m 1995. Op dit moment zijn er 78 muzikanten die met veel plezier met elkaar musiceren. De gemoedelijke collegiale sfeer met een gezonde dosis muzikaal Genisten chauvinisme maakt het tot één “ familie “. Kenmerkend is de sterke onderlinge band.

Onder leiding van een beroepsdirigent wordt muziek ingestudeerd van uiteenlopend karakter. Natuurlijk maakt de militaire muziek hiervan een belangrijk deel uit. Hierbij valt te denken aan de concert- en loopmarsen. Maar bijvoorbeeld een vurig stukje Braziliaanse muziek, een vlotte polka, populaire hedendaagse blaasmuziek of een ernstig semi-klassiek werk ontbreekt niet in het repertoire van het orkest.   

Was het orkest aanvankelijk vooral nationaal actief met het verzorgen van buitenoptredens in de vorm van taptoes, parades, buitenconcerten of deelname aan rondgangen en intochten, zo is het VFKG de laatste jaren naast nationaal ook vaak internationaal bijzonder gevraagd bij grote muziekevenementen.

Zo was het orkest o.a. te gast in Frankrijk, waar in het 'Stade de Lens' met militaire orkesten uit Bulgarije, Griekenland, Italië en Frankrijk werd opgetreden. Een onvergetelijke ervaring, evenals de optredens bij de 'Internationale Musikparade' in Duitsland en Oostenrijk, waar het VFKG in vele steden de show stal. Ook in België, Luxemburg, Zweden, Ierland en Engeland mocht men al van onze klanken genieten. Zoals in de agenda te zien is staan ook nu alweer uitnodigingen vast voor bijzondere optredens in binnen- en buitenland.

Door de reorganisatie bij de militaire beroepsorkesten binnen defensie wordt steeds vaker een beroep gedaan op ons orkest bij beëdigingen en jubilea van defensieonderdelen. Het OLFKG maakt sinds 2000 deel uit van het Regiment Genietroepen. Door de reorganisaties van de militaire muziek is de officiele band tussen het militaire beroepsorkest FKKLBW (FanfareKorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens) teloor gegaan. Sinds 2006 is het OLFKG dan ook het officiele Regimentsorkest van het Regiment Genietroepen. En tijdens de ledenvergadering van 2013 is de officiële naamgeving: Vrijwillig Fanfarekorps der Genie.
Voor de komende jaren is het beleid voor het orkest erop gericht om zich, naast taptoes, ook te gaan toeleggen op het geven van concerten.

Jubileumconcert 25 jaar VFKG op 29 oktober 2022 in de schouwburg van Cuijk